Η Ψυχική Υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορίζεται ως  μια κατάσταση ευεξίας, όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής και μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Γιαυτο, η ψυχική υγεία είναι κάτι παραπάνω από την απουσία ενός προβλήματος ή μιας «διαταραχής»”

Η έννοια διαταραχή θα μπορούσε να οριστεί ως ένα σύνολο προβλημάτων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικής δυσκολίας, δυσφορίας, βλάβης ή και ταλαιπωρίας στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Η ψυχική υγεία αφορά όλους μας και καθέναν ξεχωριστά, κάθε μέρα και όχι μόνο την ημέρα που (και αν) αισθανθούμε ότι πραγματικά κινδυνεύουμε.

 

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν μια σειρά διαταραχών που επηρεάζουν το συναίσθημα, τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τη λειτουργικότητα, την ποιότητα ζωής και εντέλει τη ψυχική υγεία του ατόμου.

Αναφορικά κάποιες από τις κυριότερες και συχνές ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται στο πληθυσμό:

  • Συναισθηματικές διαταραχές
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Σωματικές & Σχετικές Δ/χές
  • Ψυχώσεις

 

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι το ίδιο σημαντική όπως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, κλπ. Η καλή ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι μία επιλογή, δεν είναι λύση για όσους δεν τα καταφέρνουν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας.

Είναι ίσως ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχει στίγμα (λιγότερο βέβαια σε σχέση με το παρελθόν) προς τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, οι τελευταίες δεν κάνουν καθόλου διακρίσεις με την έννοια ότι εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους ασχέτως φύλου, φυλής, χρώματος, ηλικίας, καταγωγής, επαγγέλματος (π.χ. γιατροί) κ.λ.π.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τα ψυχικά νοσήματα.

Σύμφωνα με την Αρ.Πρωτ.: Φ.5/113442/Δ7/10-10-2023, εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ, για την παγκόσμια ημέρα υλοποιήθηκαν ψυχο-εκπαιδευτικές δράσεις στις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ του σχολείου μας από την ψυχολόγο κ. Περήφανου Αθηνά και την κοινωνική λειτουργό κ. Τασιού Ευγενία, Μέλη της Ε.Δ.Υ., με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών. Προβλήθηκαν ταινίες μικρούς μήκους, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και ακολούθησε προβληματισμός, συζήτηση και ανατροφοδότηση μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Για ό,τι θέμα σας απασχολεί, για ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική μέριμνα, για υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων, μπορείτε να καλέσετε στη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Η γραμμή λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »