Το Σχολείο μας

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου είναι ένα ιστορικό σχολείο. Σπουδαίοι εκπαιδευτικοί δούλεψαν με μόχθο κι άφησαν τη σφραγίδα τους στη μακρόχρονη πορεία του.

Έχουν αποφοιτήσει μαθητές που έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα και έγιναν αξιέπαινοι άνθρωποι καθώς μεγαλούργησαν όπου κι αν βρέθηκαν είτε στον τόπο μας είτε μακρύτερα απ΄ αυτόν. Η ίδια παράδοση συνεχίζεται και σήμερα.

Βρίσκεται στην πόλη του Καρπενησίου, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Λειτουργεί με 7 τμήματα γενικής παιδείας, 1 ειδική τάξη ένταξης, διαθέτει βοηθητικό προσωπικό και λειτουργούν και 2 τμήματα ολοήμερου έως τις 16:00.

Tο σχολείο μας είναι 7θέσιο Δημοτικό με 129 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης. Η στελέχωση του σχολείου είναι στην πλειονότητά του με μόνιμο προσωπικό.

Το σχολείο μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ιδιαίτερο πρόβλημα στέγασης. Είναι βασικά τεχνολογικά εξοπλισμένο με υπολογιστή, διαδραστικό πίνακα και προβολέα σε όλες τις αίθουσες. Στις εγκαταστάσεις του σχολείου περιλαμβάνονται: αίθουσα εκδηλώσεων-προβολών, Βιβλιοθήκη, αίθουσα με δίκτυο Υπολογιστών, αίθουσα σίτισης – ολοήμερου, τάξη ένταξης, κλειστό γυμναστήριο άνετα προαύλια με μπασκέτες & χώρο βόλεϊ. Το σχολείο μας ανήκει στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και λειτουργεί δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης. Υλικοτεχνικά το σχολείο επιδέχεται βελτιώσεις παρεμβάσεις και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η ηγεσία του σχολείου κάνοντας τις ανάλογες ενέργειες.

Ένα σημαντικό μέρος των μαθητών μας προέρχεται από χαμηλά κυρίως κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Για το λόγο αυτό το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με το οποίο παρέχεται καθημερινά δωρεάν δεκατιανό σε όλους τους μαθητές. Επίσης το σχολείο και οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Η σχολική μονάδα βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καρπενησίου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει καθημερινά μεσημεριανό φαγητό σε μαθητές/τριες που προέρχονται από οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας (άνεργοι γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ).

Το 12% των μαθητών του σχολείου μας (15 μαθητές) φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης και 3 υποβοηθούνται από Εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης. Σε ένα μέρος των ανωτέρω μαθητών εφαρμόζεται συμπερίληψη

Πάνω σε ζητήματα αναπηρίας και αποδοχής της διαφορετικότητας και εφαρμογή ενταξιακών πρακτικών για την προώθηση της ισότιμης εκπαίδευσης στο σχολείο μας υλοποιούνται δράσεις που έχουν ως στόχο:
1. Να γνωρίσουν οι εμπλεκόμενοι τον Αυτισμό και να ενημερωθούν για τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ικανότητες παιδιών κι ανθρώπων με ΔΑΦ .
2. Να συνειδητοποιήσουν όλοι τη λειτουργικότητα του ”όλοι μαζί, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι” στο σύγχρονο σχολείο και την κοινωνία. Ενημέρωση σχολικής κοινότητας για το πώς θα αρθούν οι προκαταλήψεις, πως θα επιτευχθεί η αλλαγή στάσεων και η ευαισθητοποίηση θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της ενταξιακής κουλτούρας ως βασικό ζητούμενο για τη δημιουργία «ενός σύγχρονου σχολείου για όλους».
3. Να ενημερωθούν σχετικά με την αναγνώριση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.
4. Ενημέρωση για ΔΑΦ, ΔΕΠΥ, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ, ΠΑΙΔΙΑ

Όραμα του σχολείου είναι να γίνει ένα σύγχρονο σχολείο που θα χρησιμοποιεί νέες μεθόδους, υποδομές και τεχνολογία προς ένα σκοπό: να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά, να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Η σχολική μας μονάδα κινείται πάνω στο δίπολο παραγωγική μάθηση από τη μια, μέσα από αποτελεσματικές διδασκαλίες και άλλες παρακείμενες δράσεις που συμβάλλουν στο στόχο αυτό, και από την άλλη ευχάριστη παραμονή των παιδιών μας στο σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια τόσο της πρωινής όσο και της απογευματινής φοίτησής τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου προσπαθούμε να συντηρούμε ένα φιλικό σχολικό περιβάλλον και να εμπλουτίζουμε διαρκώς τα μαθησιακά κίνητρα. Εντάσσουμε στον ετήσιο προγραμματισμό τάξεων προγράμματα Δεξιοτήτων, και επιδιώκουμε τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις, διδακτικές επισκέψεις, εκπ/κά προγράμματα και μαθητικούς διαγωνισμούς.

Επίκεντρο της σχολικής μονάδας με την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθούμε είναι ο μαθητής/τρια.

Κάθε μαθητής ως ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι ένα σύνολο που αποτελείται από ατομικά χαρακτηριστικά, οικογενειακές και κοινωνικές επιρροές.

Η εποχή μας είναι η εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας με τις εξελίξεις να τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες.

Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά κι εποικοδομητικά στις εξελίξεις ένας από τους βασικούς ρόλους του σχολείου είναι οι μαθητές/τριες να γίνουν δημοκρατικοί κι ενεργοί πολίτες με κριτική σκέψη.

Αυτό θα επιτευχθεί δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο και να συνεργαστούν με φορείς τοπικού κι εθνικού χαρακτήρα αλλά και μεταξύ τους.

Το σχολικό περιβάλλον αποτελώντας χώρο δημιουργικότητας κι ευελιξίας, προσφέρει την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής και της συνεργασίας να βελτιωθεί το επίπεδο μάθησης και κοινωνικοποίησης καθώς και παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης ανά τακτά διαστήματα.

Γενικότερα, το σχολείο μας επιχειρεί “άνοιγμα” στην κοινωνία και συνεργασίες με το Σύλλογο Γονέων, πολιτιστικούς φορείς για την οργάνωση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις εθελοντικής προσφοράς (παζάρι αγάπης) , ευαισθητοποίησης σε θέματα πολιτικής προστασίας, αιμοδοσίες κ.ά.

Παράλληλα, έχουμε σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιδιώκουμε ευρωπαϊκές συνεργασίες Εrasmus+, e- twinning κλπ. Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία σε Ευρωπαϊκές σχολικές συμπράξεις και e-twinning συνεργασίες, λαμβάνουμε εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις που μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους.

Translate »