Αναπηρία είναι η δυσκολία που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι κατά την επικοινωνία τους με το περιβάλλον και την εκτέλεση ορισμένων ενεργειών, εξαιτίας μιας ορισμένης σωματικής ή πνευματικής  κατάστασης.

Η αναπηρία άλλοτε

Στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ντροπή η οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο θεός Ήφαιστος, ο οποίος λόγω της παραμόρφωσης στο ένα του χέρι, η μητέρα του θεά Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο στην θάλασσα. Στην Αρχαία Σπάρτη επικρατούσε η άποψη ότι τα δύσμορφα παιδιά και τα αδύνατα έπρεπε να ρίχνονται στον Καιάδα. Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα με αναπηρία έπαιρναν τον ρόλο του επαίτη που λόγω της δυσκολίας τους, δεν μπορούσαν να εργαστούν ενώ αποκλείονταν από το σύνολο της κοινωνίας και δεν είχαν πρόσβαση στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου τους.

 

Η αναπηρία τώρα…

Με το πέρασμα των χρόνων, η αντιμετώπιση αυτή έχει αλλάξει έως ένα σημείο και πλέον τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους τομείς της ζωής. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και στον τομέα της εργασίας όπου πολλές θέσεις καταλαμβάνονται από άτομα με αναπηρία. Με την ένταξη τους στην κοινωνία όλες οι δομές έχουν – ή θα πρέπει να έχουν – τις κατάλληλες υποδομές (ράμπες, ασανσέρ, ειδικές τουαλέτες) ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση τους. Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση όλων έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όλοι ως ισότιμα μέλη και ενεργά μέλη της κοινωνίας. Σε αυτό στοχεύει η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992.

Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, διοργάνωσε μια εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων με την παρουσία όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Υπεύθυνοι της διοργάνωσης και περάτωσης της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης κ. Γιαννουλάκου Βασιλική, η εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης κ. Καώνη Αγγελική, ο κοινωνικός λειτουργός κ. Ξηροκώστας Κλεομένης και η ψυχολόγος κ. Κίσκιλα Κατερίνα.

Τις δυο πρώτες διδακτικές ώρες, παρακολούθησαν την εκδήλωση οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης. Αρχικά προσέγγισαν θεωρητικά το θέμα της αναπηρίας και στην συνέχεια διαβάστηκε ένα σχετικό βιβλίο το οποίο προσεγγίζει τις αναπτυξιακές διαταραχές. Ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμός γύρω από το θέμα και οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο. Κατόπιν, κλήθηκε μια ομάδα μαθητών να δραματοποιήσει ένα βιωματικό σενάριο, μπαίνοντας, κατά αυτό τον τρόπο, έτσι στην θέση ενός παιδιού με την οικεία διαταραχή. Τέλος, κάθε τάξη δημιούργησε την δική της αφίσα έχοντας σαν βάση έννοιες, αρχές και αξίες που αποκόμισαν από την συγκεκριμένη συνάντηση.

Στην συνέχεια οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετική με διάφορες μορφές αναπηρίας θίγοντας ταυτόχρονα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ακολούθησε η ανάγνωση ενός παραμυθιού στο οποίο είναι εμφανείς ορισμένες μορφές αναπηρίας και οι αξίες της συνεργασίας και της διαφορετικότητας. Οι μαθητές προβληματίστηκαν, αφουγκράστηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις στα όσα άκουσαν. Τέλος, δημιούργησαν από μια αφίσα για την τάξη τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ζωγραφίζοντας με το στόμα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ, το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις της 4ης γιορτής διαφορετικότητας που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΑμΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό, το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το ΕΕΕΕΚ Καρπενησίου, το Κδαπ-μεα Δήμου Καρπενησίου, το ΚΕΔΑΣΥ Ευρυτανίας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας.

Η Ε΄ τάξη συμμετείχε την Πέμπτη 1/12/2022 στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Καρπενησίου σε εκδηλώσεις που περιλάμβαναν παρουσίαση των Δομών ΑΜΕΑ του Νομού Ευρυτανίας, μουσική και κίνηση, κατασκευές και παιχνίδια με θέμα την διαφορετικότητα.

 

Η ΣΤ΄ Τάξη με τη συμμετοχή όλων των συνδιοργανωτών την Παρασκευή 2/12/2022 πήρε μέρος στην καθιερωμένη πορεία ευαισθητοποίησης για ΑΜΕΑ.

 

«Η ζωή θέλει αισιοδοξία και αγώνα»

Η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στα όνειρα!

3 του Δεκέμβρη.

H Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δεν αποτελεί και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να αποτελεί ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και σκέψης. Ημέρα αφιερωμένη στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, συνήθως σε ένα αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον, στους οικείους τους που αγωνιούν μαζί τους νυχθημερόν και σε όλους τους εθελοντές, επιστήμονες, ειδικούς θεραπευτές που βρίσκονται δίπλα τους.

¨Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… ¨

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »