Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄και Δ΄ Τάξης συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Γιαννουλάκου Βασιλικής, κ. Καλαντζή Κατερίνας, κ. Μπίκα Αμαλίας και κ. Φουντουλάκη Γεωργίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή στις 17 Μαρτίου στα Μετέωρα και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα.

Οι μαθητές θαύμασαν και εντυπωσιάστηκαν από το γιγαντιαίο σύμπλεγμα παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών των Μετεώρων. Αποτελούν τον μεγαλύτερο σε έκταση αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1989 και ιερό τόπο από το 1995.Τα Μετέωρα, πέρα από θρησκευτικό τοπόσημο, αποτελούν ένα ασύγκριτο σημείο απαράμιλλης ομορφιάς στην Ελλάδα καθώς και ένα παγκόσμιο, μεγαλοπρεπές γεωλογικό φαινόμενο.

Πριν από πολλούς αιώνες, σχηματίσθηκαν αυτοί οι τεράστιοι βράχοι που ξεπερνούν σε ύψος τα 600 μέτρα και στους οποίους βρήκαν καταφύγιο οι ερημίτες ιδρύοντας μια από τις σημαντικότερες μοναστηριακές κοινότητες της Ελλάδας. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες.

Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε  την  Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που επικράτησε να λέγεται «Μεγάλο Μετέωρο», όχι μόνο λόγω της εκτάσεως των 50 στρεμμάτων και του μεγέθους των κτισμάτων αλλά και λόγω της πνευματικής του ακτινοβολίας και των πρωτείων που απολάμβανε στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή είναι σκαρφαλωμένη πάνω στον ψηλό και επιβλητικό βράχο με υψόμετρο 613μ. από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Επίσης, υπολογίζεται ότι το 1544-1545 χτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και λίγο αργότερα η τράπεζα, το μαγειρείο, το νοσοκομείο – γηροκομείο, ο πύργος, μικρά παρεκκλήσια και σκάλες ανόδου από τον πύργο και πάνω. Επιπρόσθετα, η βιβλιοθήκη του μοναστηριού είναι από τις πιο πλούσιες και αξιόλογες μοναστηριακές, αφού, παρά τις αντίξοες ιστορικές συγκυρίες, οι μοναχοί έχουν διαφυλάξει και διασώσει μέχρι σήμερα ανεκτίμητους θησαυρούς, π.χ. χειρόγραφους κώδικες, έγγραφα και σπάνια γραπτά.

Τελειώνοντας την ξενάγησή μας στα Μετέωρα κατεβήκαμε στην πόλη της Καλαμπάκας όπου γνωρίσαμε και θαυμάσαμε τους εντυπωσιακούς χώρους με τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών. Στο ισόγειο του κτιρίου εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.

Στον 1ο όροφο, στο  τμήμα των Μανιταριών υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, τα οποία είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

Στο τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν και προϊόντα με συστατικό το εξαίρετο είδος σπάνιου και υπόγειου μανιταριού, την τρούφα, όπως σοκολάτες, ζυμαρικά, αλλά και άλλα αναμνηστικά κλπ.

Η εκπαιδευτική επίσκεψή μας πήρε τέλος με τις καλύτερες εντυπώσεις για τα παιδιά…!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »