Erasmus + RIVERS Program. 27 Μαρτίου – 31 Μαρτίου, Σλοβακία, Horná Ždaňa.

5η κινητικότητα.

1η ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Σλοβακία. Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023.

Στη Horná Ždaňa, ένα πανέμορφο χωριό 500 κατοίκων, περιτριγυρισμένο από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, συναντήθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Βουλγαρία, την Κροατία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Την πρώτη ημέρα οι Σλοβάκοι οικοδεσπότες υποδέχτηκαν και ξενάγησαν τις αποστολές στο σχολείο τους. Ακολούθησε μια όμορφη τελετή υποδοχής όπου οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν μουσικοκινητικά δρώμενα εμπνευσμένα από την παράδοση της χώρας τους αλλά και από την κουλτούρα του σχολείου τους. Η επίσκεψη στο δημαρχείο της Horná Ždaňa, ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς όλοι οι φιλοξενούμενοι ένιωσαν το ζεστό καλωσόρισμα στο χωριό και στη χώρα μέσα από τον μοναδικό τρόπο που τους υποδέχτηκε ο τοπικός δήμαρχος. Η επιστροφή στο σχολείο μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού δίπλα στο ποτάμι επιφύλασε μια μοναδική έκπληξη, την αναβίωση του εθίμου της Morena. Η Μορένα, μια γυναίκα στερεωμένη σε ψηλό ξύλο αντιπροσωπεύει τον χειμώνα, την παγωνιά και το κρύο και συνήθως δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα οι νέες του χωριού την οδηγούν τραγουδώντας στο ποτάμι. Εκεί, σε μια γέφυρα, αφού πρώτα της αφαιρέσουν τα ρούχα, της βάζουν φωτιά και την ρίχνουν στα νερά του ποταμού. Αυτή η τελετή αποτελεί επίκληση για γρήγορο ερχομό της Άνοιξης και της καλοκαιρίας. Το απόγευμα κάθε χώρα φύτεψε έξω από το σχολείο τη δική της φλαμουριά, ως ένδειξη φιλίας με τους Σλοβάκους φίλους τους. Η φλαμουριά κατέχει ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό των Σλοβάκων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκλεισε με ένα ψηφιακό εργαστήριο για τους μαθητές. Επεξεργάστηκαν ψηφιακά φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τις χώρες των αποστολών και έδειχναν σημεία της φύσης που έχουν υποβαθμίσει λόγω της ρίψης σκουπιδιών, της απόθεσης μπαζών ή της εγκατάλειψης κατεστραμμένων αυτοκινήτων. Με ειδικό ψηφιακό μοντάζ η φύση πήρε τη μορφή που της αξίζει.

 

2η ημέρα _ ERASMUS RIVERS PROGRAM Σλοβακία.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας επισκεφτήκαμε το σχολείο και συμμετείχαμε σε πολύ οργανωμένα εργαστήρια σχετικά με τα πασχαλινά έθιμα της περιοχής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναβίωση του εθίμου της Šibačka, την Δευτέρα μετά το Πάσχα. Ακολούθησε πεζοπορία στο πανέμορφο δάσος Vtacnik το οποίο ήταν κατάφυτο από σφενδάμους. Η πεζοπορία κατέληξε σε μια πηγή με μεταλλικό νερό, όπου και έγινε πλήρη παρουσίαση από μαθητές της Σλοβακίας των μεταλλικών νερών της χώρας τους. Το απόγευμα είχε την ευκαιρία να “ταξιδέψουμε” στον κόσμο του διαστήματος στο εκπληκτικό πλανητάριο της Ziar Nad Hronom.

 

Ημέρα 3_ erasmus RIVERS_PROGRAM

Η 3η ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε με επίσκεψη στην πόλη Banská Štiavnica, μια πόλη που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της ιστορικής της σημασίας. Η πόλη συγκέντρωνε για αιώνες εξαίρετους ειδικούς στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, καθώς από τον μεσαίωνα δημιουργήθηκε εκεί το πρώτο ορυχείο της Σλοβακίας για την εξόρυξη κυρίως ασημιού και χρυσού. Το εντυπωσιακό αυτό ορυχείο επισκεφτήκαμε σήμερα. Στη συνέχεια φιλοξενηθήκαμε στο Σχολείο Τεχνών της Σλοβακίας, στην Banská Štiavnica, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής. Η επίσκεψη στην Banská Štiavnica τελείωσε στους χώρους ενός ιδιαίτερου διαδραστικού μουσείου αφιερωμένου στην ιστορία της πόλης. Κατά την επιστρφή στην Ziar Nad Hronom μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν ένα μπάνιο στα ιαματικά νερά της περιοχής.

 

Hμέρα 4. Erasmus_RIVERS_Program.

Η τέταρτη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο σπήλαιο Bystrianska jaskyna όπου οι γεωλογικές διεργασίες χιλιάδων χρόνων έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακό διάκοσμο. Η πόλη Banska Bystrica αποτέλεσε τον επόμενο προορισμό. Ένα εξαιρετικό μάθημα της Σλοβάκικης Ιστορίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο μουσείο της εθνικής εξέγερσης της Σλοβακίας.

Tο βράδυ στο αποχαιρετιστήριο δείπνο απολαύσαμε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Σλοβακίας.

 

Hμέρα 5. Erasmus_RIVERS_Program

Την πέμπτη και τελευταία ημέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε την Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο, περάσαμε από το σύγχρονο τμήμα της πόλης, ανεβήκαμε στα Κάστρα από όπου μπορείς να διακρίνεις τα σύνορα της Σλοβακίας με την Ουγγαρία και την Αυστρία και περπατήσαμε στις όχθες του Δούναβη. Εύκολα συνειδητοποιεί ο επισκέπτης την τεράστια συμβολή του Δούναβη στην οικονομία της χώρας και στην ζωή της πόλης. Ποταμόπλοια εμπορικά και ποταμόπλοια-κρουζιερόπλοια διασχίζουν πολύ συχνά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το ποτάμι. Οι όχθες του ποταμού αποτελούν χώρο ψυχαγωγίας, χαλάρωσης καθώς και χώρο άθλησης.

Erasmus RIVERS Program. The day after the program…

Το απόγευμα του Σαββάτου η ελληνική αποστολή βρέθηκε στην Βιέννη με αφορμή την Κυριακάτικη πτήση της επιστροφής. Η επίσκεψη στον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου ήταν μια μοναδική εμπειρία για την ελληνική αποστολή. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης σταθήκαμε σαστισμένοι μπροστά στον στύλο της πανώλης που τοποθετήθηκε τον 17ο αιώνα μετά από μια φοβερή επιδημία πανούκλας που κόστισε τη ζωή σε 76.000 κατοίκους της Βιέννης.

 

Την Κυριακή 2/4/2023,  η αποστολή Erasmus του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου έφτασε στο Athens International Airport “Eleftherios Venizelos”, σώα και ασφαλής από τη Σλοβακία μέσω Βιέννης !!

 

Μπορεί σήμερα να αποτελεί ήδη παρελθόν το ταξίδι, αλλά πιστεύω ότι δεν θα αποτελέσει απλά μια όμορφη ανάμνηση για τα παιδιά. Θα είναι σημείο αναφοράς σε συζητήσεις με συνομιλήκους τους και όχι μόνο για αρκετά χρόνια. Μια μεγάλη περιπέτεια με πολύ κούραση, πολύ χαρά, ασυνήθιστη ομορφιά, ατελείωτες καινούργιες παραστάσεις, διαφορετικές νοοτροπίες, φυσικά και απογοήτευση και μελαγχολία και μοναξιά! Ένα πρώτο μικρό ταξίδι ανεξαρτησίας που εύχομαι να γίνει με τα χρόνια σημαντικό και να τα βοηθήσει σε μελλοντικές επιλογές και αποφάσεις τους. 

Κοντομήτρου Κωνσταντία,  Συντονίστρια του Προγράμματος. 

Κάπου εδώ τελείωσε ένα υπέροχο εκπαιδευτικό ταξίδι. Ένα ταξίδι που μας γέμισε με εξαιρετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους. Ευχαριστούμε τα παιδιά για την άψογη παρουσία τους! Ευχόμαστε στις μαθήτριες καλή πρόοδο και να έχουν πολλές αντίστοιχες ευκαιρίες στη ζωή τους!
Τέλος ως Διευθυντής ευχαριστώ και τις τους συναδελφισσες/ους μου για την άοκνη βοήθειά τους στη διοργάνωση , στην παρουσίαση και υλοποίηση του εκπαιδευτικού ταξιδιού!
Ευχαριστούμε το Ταξιδιωτικό Γραφείο GFK TRAVEL και τον κ. Φαρμάκη Γεώργιο που φρόντισε για την ασφαλή μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο Αθηνών.
Ευχαριστούμε από  καρδιάς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Τασιό Αριστείδη και τον ΟΠΑΣΤΕ για την οικονομική βοήθεια που μας πρόσφεραν
  Μοιραζόμαστε και ένα βίντεο που δείχνει λίγο από όσα ζήσαμε αυτή την εβδομάδα 28/3 με 2/4/2023
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον συνάδελφο και φίλο, καθηγητή José Carlos Ferreira, για τη συνεχή υποστήριξη και το εξαιρετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »