Erasmus + RIVERS Program. 03 Iουνίου 10 Ιουνίου 2023, Croatia – Molve

Η αποστολή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στις 3 Ιουνίου 2023 βρέθηκε στην Κροατία για την τελευταία συνάντηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus – RIVERS 2020-2023. Η αποστολή μετά την άφιξη της στο Zagreb, ταξίδεψε για την επαρχιακή πόλη Durdrevac, κοντά στην οποία είναι ο δήμος Molve στον οποίο πραγματοποιείται η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος R.I.V.E.R.S. με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από την Βουλγαρία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, την Κροατία και την Ελλάδα.

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023🇭🇷 .

Την 1η ημέρα του προγράμματος όλες οι αποστολές παρακολούθησαν στο συνεδριακό κέντρο του Molve μια υπέροχη τελετή υποδοχής με τους μαθητές του σχολείου να παρουσιάζουν θεατρικά δρώμενα, έθιμα του τόπου τους και μοναδικές μουσικές εκτελέσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του σχολείου και παρουσίαση από όλες τις αποστολές της έρευνας που διενεργήθηκε από κάθε χώρα σε σχέση με την επίδραση των ποταμών τους στη ζωή των κατοίκων κατά το παρελθόν, το παρόν αλλά και την προοπτική της βιωσιμότητάς τους στο μέλλον.

Ακολούθησε επίσκεψη στην εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και στην τοπική gallery όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε αντιπροσωπευτικούς πίνακες της Κροατική naive τέχνης.

Η πρώτη ημέρα τελείωσε με μια ιδιαίτερη συνάντηση-επίσκεψη στο σπίτι – εθνογραφικό μουσείο ενός ζευγαριού που έχει μεταμορφώσει το σπίτι του σε ένα απίστευτο λαογραφικό μουσείο!

 

 

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023🇭🇷.

Η 2η ημέρα του προγράμματος R.I.V.E.R.S στο Molve της Κροατίας ξεκίνησε με την εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο της πόλης. Η φιλοξενία και η διάθεσή του για συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του προγράμματος ήταν συγκινητική! Δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια οργανώθηκαν για τους μαθητές όλων των αποστολών αμέσως μετά στο σχολείο.

Το πρώτο εργαστήριο επιστράτευσε την δημιουργικότητά τους καθώς έπρεπε να δημιουργήσουν την μακέτα μιας ιδανικά ασφαλούς και οικολογικής πόλης, η οποία είναι χτισμένη πάνω από κοιτάσματα φυσικού αερίου, δηλαδή η περίπτωση της πόλης του Molve.

Το δεύτερο εργαστήριο αφορούσε την κατασκευή βάρκας με την τεχνική origami. Οι βάρκες συμβολίζουν το μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα ποτάμια των συμμετεχόντων χωρών. Παράλληλα με τα εργαστήρια των μαθητών οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα σεμινάριο για το Διεθνές Σύστημα PISA για την αξιολόγηση των μαθητών. Μέσα από τα συγκριτικά στοιχεία που αφορούσαν τις επιδόσεις των μαθητών από τις χώρες του προγράμματος αντλήθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κάθε χώρα και τις δυνατότητες που δίνονται μέσω αυτού στους μαθητές.

Ακολούθησε επίσκεψη στην κρεμαστή γέφυρα του ποταμού Drava ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να διασχίσουμε το ποτάμι πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα η οποία μετακινείται με την κίνηση ενός συρματόσχοινου και μεταφέρει αυτοκίνητα και επιβάτες από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας στο χώρο του σχολείου φιλοξενήθηκε μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας με θέμα ” Τα ομορφότερα μονοπάτια και δρόμοι της πατρίδας μου”. Η λήψη των φωτογραφιών είχε γίνει πολύ νωρίτερα από τους μαθητές όλων των σχολείων και επιλέχθηκαν μετά από ψηφοφορία στο κάθε σχολείο οι τρεις πρώτες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους για να σταλούν στο σχολείο της Κροατίας.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την επίσκεψη στον Δήμαρχο κ. Zdravko Ivančan

 

 

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023🇭🇷

Το πρωί της τρίτης ημέρας του προγράμματος, έξω από το κάστρο του Dudrevac έγινε αναπαράσταση της ιστορικής στιγμής που έχρισε τον κόκορα ως σύμβολο της πόλης. Οι πολιορκημένοι από τα τουρκικά στρατεύματα Κροάτες εκτόξευσαν έναν κόκορα με τη δύναμη του κανονιού έξω από το κάστρο δίνοντας στον εχθρό την εντύπωση της επάρκειας σε φαγητό. Θεωρώντας οι Τούρκοι ότι η πολιορκία θα κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα εγκατέλειψαν την πολιορκία, οι Κροάτες σώθηκαν και ο κόκορας έγινε σύμβολο🐓 της πόλης του Dudrevac.

Ιδιαίτερη στιγμή για όλους ήταν η επίσκεψη της έκθεσης αφιερωμένης στα έργα του διάσημου ζωγράφου Lautrec που φιλοξενείται τους τελευταίους μήνες μέσα στο κάστρο. Ακολούθησε επίσκεψη στην “Κροατική Σαχάρα” έναν ζωολογικό κήπο που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια να φιλοξενεί καμήλες🐫 λόγω της άμμου που καλύπτει το έδαφος της περιοχής και μετατράπηκε σε σημείο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο της παλιάς πόλης του Dudrevac και στη συνέχεια επίσκεψη σε ένα μοντέρνο διαδραστικό μουσείο στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον Κροατικό μύθο της γέννησης των πλανητών μέχρι την διαδραστική επιστημονική προσέγγιση των τεκτονικών πλακών και ηφαιστείων, την προσομοίωση σεισμών 3D αναπαραστάσεις, και εκατοντάδες χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Το πρωινό έκλεισε με παιχνίδια δίπλα στην Κροατική Σαχάρα.

Το απόγευμα στο απαράμιλλης ομορφιάς πάρκο Sekuline δίπλα σε μια πανέμορφη λίμνη, οι οικοδεσπότες διοργάνωσαν εργαστήριο naive τέχνης. Γνωστοί ζωγράφοι της περιοχής εξήγησαν την τεχνική ζωγραφικής πάνω σε γυαλί εικόνων του παρελθόντος με ύφος παιδικής απλοϊκότητας

 

 

 

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023🇭🇷.

Το πρωί της τέταρτης ημέρας όλες οι αποστολές βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου στο Molve.

Ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου οργάνωσε παιγνιώδεις ποδηλατικές δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα παιδιά.

Οι γνώσεις μας για την ιστορία του ποδηλάτου πολλαπλασιάστηκαν με την επίσκεψη που ακολούθησε στην πόλη Koprivnica την πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής. Η Koprivnica είναι μια υπέροχη πόλη 33.000 κατοίκων όπου κυριαρχούν τα κατάφυτα πεντακάθαρα πάρκα, οι τεράστιοι ανοιχτοί χώροι και η ήρεμη καθημερινότητα. Θεωρείται η πρωτεύουσα του ποδηλάτου καθώς διαθέτει 200 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου και έναν πολύ δραστήριο σύλλογο φίλων του ποδηλάτου που μεταμόρφωσε την Koprivnica σε ανοιχτό μουσείο του ποδηλάτου τα τελευταία χρόνια. Ο σύλλογος έχει κοσμήσει την πόλη με ποδήλατα – έργα τέχνης αντίγραφα των ποδηλάτων που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν και αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου ποδηλάτου.

Στη διαδρομή προς την Koprivnica υπάρχει ο τερματικός σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ουγγαρία προς την Αδριατική. Από τον σταθμό αυτό τεράστιοι αγωγοί ξεκινούν για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Αδριατική θάλασσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η πόλη του Molve είναι χτισμένη πάνω από μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Κροατίας και στο αναβαθμισμένο οικονομικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

Η ημέρα τελείωσε με την γιορτή λήξης που οργάνωσε το σχολείο υποδοχής με τον δήμαρχο του Molve στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της πόλης. Η φιλοξενία των καλεσμένων, η υποστήριξη του σχολείου από τον τοπικό Δήμο και η αξία και εκτίμηση που δίνoνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Erasmus από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην γιορτή λήξης του προγράμματος που μας έκανε να νιώσουμε μεγάλη τιμή ως μέλη του προγράμματος RIVERS.

 

 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες  από τη γιορτή λήξης στον παρακάτω σύνδεσμο:

IN MOLVA, THE END OF THE ERASMUS+ PROJECT THAT CONNECTED SIX COUNTRIES

 

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 🇭🇷.

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του προγράμματος ξεκίνησε με την μετακίνηση όλων των αποστολών στην πρωτεύουσα της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ. Η περιήγηση μας στην πόλη είχε ως αρχή το μικρότερο τελεφερίκ στον κόσμο που μας μετέφερε σε λιγότερο από 3 λεπτά στο επίπεδο πτης παλιάς πόλης του Ζάγκρεμπ. Περπατήσαμε στα δρομάκια, απολαύσαμε τα υπέροχα παλιά κτίρια και πήραμε μια μικρή γεύση από την καθημερινότητα του Ζάγκρεμπ.

Το κλείσιμο της ημέρας στο Amazinga ήταν για τους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία. Πίστες με παιχνίδια περιπέτειας αλλά και παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας ανάμεσα σε δεκάδες άλλες παιγνιώδεις δραστηριότητες σκόρπισαν χαρά και διασκέδαση λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής!

 

Το Σάββατο 10 Ιουνίου ήταν η ημέρα της επιστροφής για όλες τις αποστολές σε κλίμα έντονης συγκίνησης καθώς με το ταξίδι στην Κροατία έκλεισε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα RIVERS- ERASMUS.

Το Σάββατο το μεσημέρι η αποστολή #Erasmus #Rivers του #1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου έφθασε στο αεροδρόμιο #Μακεδονία .

 

Κινητικότητα στην Κροατία ❤️ ΕRASMUS –  R.I.V.E.R.S
Με την επίσκεψη στη Κροατία έκλεισε και το τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος Erasmus RIVERS.
Από το 2021 όλες οι συνεργαζόμενες χώρες δούλεψαν πολύ. Παρήχθη σημαντικό παιδαγωγικό έργο για όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές – εκπαιδευτικούς) και όλοι μας διακατεχόμαστε από το συναίσθημα ότι η αποστολή εξετελέσθη με πλήρη επιτυχία!
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, νέους τόπους, νέα εκπαιδευτικά συστήματα.
Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι… δημιούργησαν δεσμούς φιλίας που δύσκολα θα ξεχαστούν!
Στόχος μας ήταν να κάνουμε γνωστό στους συνεργάτες μας το σχολείο μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, την πόλη μας, την πατρίδα μας … Και ένα είναι σίγουρο ότι καταφέραμε όλοι να μιλάμε με αγάπη και σεβασμό για μας. Όλες οι αποστολές είχαν εξαιρετική παρουσία όπου κι αν βρέθηκαν. Επιβεβαιώσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική φιλοξενία κατά την παραμονή των αποστολών στην πόλη μας.
Είμαστε περήφανοι για αυτή την πορεία!
Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είχαμε συμπαραστάτες και βοηθούς τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
1. Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας.
2. Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και τον ΟΠΑΣΤΕ.
3. Τον Δήμο Καρπενησίου και την Αντιδήμαρχο κ. Ζαλοκώστα Σοφία.
4. Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γονείς και κηδεμόνες που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους .
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για την άψογη παρουσία τους .

Ως Διευθυντής οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Παιδαγωγική Ομάδα του Σχολείου  που είχε αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος:

Την κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία η οποία ήταν η Συντονίστρια του Προγράμματος και Υπεύθυνη επικοινωνίας

Την κ. Μπίκα Αμαλία, Υποδιευθύντρια και αναπληρώτρια του Διευθυντή

Την κ. Καλατζή Αικατερίνη, Δασκάλα

Την κ. Σικαρίδου Δέσποινα, Δασκάλα

Την κ. Γιαννουλάκου Βασιλική, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής

Τον κ. Γκαραβέλα Θεόδωρο, Δάσκαλο

 

ΤΟ RIVERS τελείωσε αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων των εμπλεκόμενων!!

 

Εδώ είναι ένα βίντεο που δείχνει λίγο από όσα ζήσαμε την εβδομάδα που μας πέρασε.
Το βίντεο επιμελήθηκε ο Συνάδελφος José Carlos Ferreira από την Πορτογαλία και τον ευχαριστούμε πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »