Στο πλαίσιο του προγράμματος  RIVERS-ERASMUS 2020, η  αποστολή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου  αναχώρησε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 με προορισμό την Πορτογαλία και την πόλη Maia η οποία βρίσκεται κοντά στο Οporto.
Τα Μέλη της αποστολής ήταν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μοτσιόλας Σιδέρης, η Συντονίστρια του προγράμματος κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία, η Υποδιευθύντρια κ. Μπίκα Αμαλία και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης, Ευαγγελοδήμου Μαρκέλλα Δήμητρα, Μπακαλίδου Αναστασία και Τσιγαρίδα Μαρία Ιωάννα.
Ημέρα 1,   Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, Κινητικότητα στην Πορτογαλία Έργο Erasmus: R.I.V.E.R.S. (Το Έργο εστιάζεται στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος).
Τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, πρώτη μέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη Maia της Πορτογαλίας όλες οι αποστολές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Κροατία και τη Σλοβακία παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα τελετή υποδοχής που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Agrupamento de Escolas de Pedroucos.  Στην τελετή παραβρέθηκε η Προέδρος του Ενοριακού ΔΣ, Isabel Carvalho, η οποία απηύθυνε λίγα λόγια καλωσορίσματος στις ομάδες.
Ακολούθησαν μουσικοκινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια γνωριμίας.
Ο Σύλλογος Γονέων του Ομίλου Σχολείων Pedroucos επιμελήθηκε τα coffee break που πραγματοποιήθηκαν όλη την εβδομάδα.
Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος, Δρ. Sérgio Almeida, μας ξενάγησε στο σχολείο που αριθμεί 2000 μαθητές και μας περιέγραψε την εκπαιδευτική πολιτική της περιοχής. Ιδιαίτερη στιγμή για την ελληνική αποστολή ήταν η αναφορά του διευθυντή σε ένα διαθεματικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το απόγευμα, στην Ενοριακή Κοινότητα του Pedroucos,  η Dr. Isabel Barreira και η Dr. Sandra Abreu υποδέχθηκαν τις
αποστολές και τις ενημέρωσαν για την καλή δουλειά που έχει κάνει η ενορία σχετικά με την ανακύκλωση και το σκούπισμα των δρόμων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε η επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο της Maia, της περιοχής του Pedroucos. Τις αποστολές  υποδέχθηκαν οι Dr. J úlio Guimar ães , Dr. Paulo Gonçalves και  Dr. Mário Aguiar . Πραγματοποιήθηκε εκτενής  ενημέρωση  και συζήτηση για την πρωτοποριακή περιβαλλοντική πολιτική της περιοχής, η οποία απέσπασε το έτος 2022 ευρωπαϊκό βραβείο.
Μια σημαντική πρακτική της πόλης Maia για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων ήταν η δωρεάν χορήγηση σε κάθε σπίτι, τεσσάρων μεγάλων κάδων ανακύκλωσης για την ξεχωριστή συλλογή του αλουμινίου, του χαρτιού, των γυάλινων συσκευασιών καθώς και των γενικών σκουπιδιών. Σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας τα απορριμματοφόρα του Δήμου συλλέγουν το περιεχόμενο του κάθε κάδου.
Στη συνέχεια οι αποστολές μετέβησαν στον Γυάλινο Πύργο, Torre do Lidador και από υψόμετρο 92 μέτρων “απόλαυσαν” την πόλη Maia από ψηλά.
Ημέρα 2 Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, Κινητικότητα στην Πορτογαλία, Έργο Erasmus: R.I.V.E.R.S.
Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ξεκίνησε με την παρουσίαση των εργασιών που ετοίμασαν οι μαθητές όλων των αποστολών. Το θέμα αφορούσε στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι μαθητές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας περιέγραψαν τις περιβαλλοντικές πρακτικές διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που εφαρμόζουν οι κοινωνίες που ζουν τονίζοντας την τεράστια σημασία τους για την αειφορία των υδάτινων πόρων και την διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας των ποταμών τους.
Ακολούθησε επίσκεψη στην ETAR de Ponte de Moreira, σε μια από τις τρεις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Maia που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά κυρίως απόβλητα της περιοχής.
Το απόγευμα η εκπαιδευτική ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών του Pedroucos παρουσίασε τις βασικές αρχές προστασίας σε περίπτωση σεισμού και περιέγραψε περιπτώσεις που η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει σεισμικά φαινόμενα. Ένας εθελοντής από την ομάδα των πυροσβεστών πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του το 2006 στο νησί της Ρόδου. Ο χώρος που υλοποιήθηκε το σεμινάριο ήταν ένα από τα έξι δημοτικά σχολεία του συγκροτήματος του Pedroucos.
Πριν από τη διάλεξη, οι αποστολές είχαν χρόνο να ξεναγηθούν στις αίθουσες του σχολείου και να αλληλεπιδράσουν για λίγο με τους μαθητές και τους δασκάλους αυτού του ιδρύματος. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ημέρα 3  Κινητικότητα στην Πορτογαλία , Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 , Έργο Erasmus: R.I.V.E.R.S.
Ξεκινήσαμε τις σημερινές δραστηριότητες με επίσκεψη μελέτης στο LIPOR, την δημοτική επιχείρηση, τον φορέα αναφοράς στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης αστικών αποβλήτων που δέχεται τις μεταλλικές και πλαστικές ανακυλώσιμες συσκευασίες ενός εκατομμυρίου πολιτών.
Αρχικά οι ομάδες προκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε δημιουργικό εργαστήριο, μετατρέποντας ένα παλιό μπλουζάκι από τη χώρα της σε οικολογική τσάντα αγορών. Με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες  έδωσαν νέα ζωή σε μεταχειρισμένα αγαθά, υλικά και προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους χώρους όπου μετά την διαλογή των σκουπιδιών, αρκετές εταιρείες της χώρας τα παραλαμβάνουν για επιπλέον επεξεργασία. Η εταιρεία Lipor αποτελεί εξαιρετικό παγκόσμιο παράδειγμα διαχείρισης ανακυκλώσιμων συσκευασιών και η εκπαιδευτική ομάδα της εταιρείας μεταφέρει συχνά την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποστήριξή της σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας. Η πολιτική αυτού του φορέα είναι η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, η πρόληψη κάθε μορφής ρύπανσης, η προώθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα περιδιαβήκαμε στο Ribeira do Porto και έπειτα πραγματοποιήσαμε κρουαζιέρα που εξέπληξε τους πάντες η φυσική ομορφιά του ποταμού Δούρου και των 6 Γεφυριών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Πόρτο.
Ημέρα 4  Κινητικότητα στην Πορτογαλία, Έργο Erasmus: R.I.V.E.R.S., Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022
Επισκεφτήκαμε το Parque de Avioso, που βρίσκεται στην ενορία Cast êlo da Maia. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στην αστική περιοχή του Πόρτο και έχει μεγάλη οικολογική σημασία. Σε όλη την περιοχή του, το Πάρκο διαθέτει χώρο για να στεγάσει ποικιλία ειδών πανίδας και χλωρίδας, θάμνους, υδάτινα ρεύματα και αρκετά μονοπάτια για να απολαύσουν οι επισκέπτες. Βελανιδιές, πεύκα, ευκάλυπτοι μα κυρίως φελλόδεντρα καλύπτουν τα δεκάδες εκτάρια του πάρκου. Η Πορτογαλία με την Ισπανία ηγούνται παγκοσμίως στην παραγωγή παραγωγή φελλού και η χρήση απεριόριστη…από σφράγισμα μπουκαλιών μέχρι επένδυση διαστημόπλοιων!
Το απόγευμα “βουτήξαμε” στον φανταστικό υποθαλάσσιο κόσμο και “ταξιδέψαμε” στα βάθη των ωκεανών για να ανακαλύψουμε πάνω από 3.000 εκπληκτικά και περίεργα πλάσματα στο Ενυδρείο Sea Lifeτο. ‘Ολες οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη αισθητική του Ενυδρείου και τα δεκάδες είδη ψαριών που φιλοξενεί.

Πριν δύσει ο ήλιος ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στην περιοχή  κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στην παραλία Praia de Matosinhos, εκεί που η Ευρώπη συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μαγευτήκαμε όλοι με την εικόνα που αντικρίσαμε …..αξέχαστες αναμνήσεις….

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Ημέρα 5  Κινητικότητα στην Πορτογαλία, Έργο Erasmus: R.I.V.E.R.S.
Νωρίς το πρωί, στο τέλος μιας φανταστικής εβδομάδας κινητικότητας και μάθησης, οι αποστολές συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του σχολείου για να προετοιμάσουν τις υποσχέσεις τους στη Μητέρα Φύση. Δάσκαλοι και μαθητές αναλογίστηκαν τις συνήθειες που σκοπεύουν να αλλάξουν και άλλες που σκοπεύουν να υιοθετήσουν προκειμένου να σεβαστούν και να εκτιμήσουν περισσότερο ένα τόσο πολύτιμο αγαθό που προσφέρεται σε όλα τα ζωντανά όντα σε αυτόν τον πλανήτη… Η ΦΥΣΗ.
Στη συνέχεια οι αποστολές κατευθύνθηκαν προς το Urban Park dos Amores και δίπλα στο ποτάμι, σε ένα ήσυχο και εμπνευσμένο μέρος όπου εγκαινίασαν το “Δέντρο των Υποσχέσεων” !
Μετά από αυτή την απλή αλλά πολύ όμορφη στιγμή, το απόγευμα πέρασε στο Baixa do Porto για λίγο ελεύθερο χρόνο και μερικά ψώνια.
Τη νύχτα, η παρέα συγκεντρώθηκε για τελευταία φορά για να συμμετάσχει στο τελευταίο αποχαιρετιστήριο δείπνο.
Ήταν μια όμορφη, συγκινητική και πολύ πορτογαλική βραδιά καθώς υποδεχτήκαμε με υπερηφάνεια τον Λαογραφικό Όμιλο “Λουλούδι του Λίνου” για να περάσουμε στους συνεργάτες μας μια μικρή παράδοση που δυστυχώς χάνεται.
Sonya Lopez – Η Πορτογάλος συντονίστρια στράφηκε πολύ συναισθηματικά σε όλους, λέγοντας: «Ήταν χαρά μας που σας είχαμε εδώ! ” Το σπίτι μας είναι τώρα και δικό σας! Σας αγαπάμε παιδιά! ❤ Ο αξέχαστος φίλος μας Jose Carlos Ferreira απαθανάτισε όλες τις στιγμές και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, χαρίζοντας μας ένα αξέχαστο βίντεο, αποτυπώνοντας τη χαρά και την ευχαρίστηση στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων στην κινητικότητα. Την επόμενη μέρα, οι αντιπροσωπείες πήραν το δρόμο της επιστροφής… Το Erasmus + R.I.V.E.R.S συνεχίζεται στη Σλοβακία τέλη Μαρτίου.
Ευχαριστούμε θερμά το σχολείο της Πορτογαλίας, τη Sonya και τον Jose για την υπέροχη φιλοξενία και το  ενδιαφέρον πρόγραμμα που ετοίμασαν για όλες τις αποστολές σ΄ αυτή την έντονη αλλά και άκρως ικανοποιητική εβδομάδα . Συνεργάτες μας από Βουλγαρία, Κροατία, Λιθουανία και Σλοβακία σας ευχαριστούμε από καρδιάς που ήσασταν μαζί μας σε αυτή την περιπέτεια.
Κάπου εδώ τελείωσε ένα υπέροχο εκπαιδευτικό ταξίδι. Ένα ταξίδι που μας γέμισε με εξαιρετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους. Ευχαριστούμε τα παιδιά για την άψογη παρουσία τους! Ευχόμαστε στις μαθήτριες καλή πρόοδο και να έχουν πολλές αντίστοιχες ευκαιρίες στη ζωή τους!
Τέλος ως Διευθυντής ευχαριστώ και τις τους συναδελφισσες/ους μου για την άοκνη βοήθειά τους στη διοργάνωση , στην παρουσίαση και υλοποίηση του εκπαιδευτικού ταξιδιού!
Καλή συνέχεια σε όλους!    
           Μοιραζόμαστε και ένα βίντεο που δείχνει λίγο από όσα ζήσαμε αυτή την εβδομάδα 7-12 Νοεμβρίου
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον συνάδελφο και φίλο, καθηγητή José Carlos Ferreira, για τη συνεχή υποστήριξη και το εξαιρετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »