Ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου μας την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, το μοναστήρι της Τατάρνας. Βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία πολύ κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα.

Τους υποδέχτηκε ο μοναχός Γερμανός και τους μίλησε για την ιστορία της Μονής. Συγκεκριμένα, τους είπε ότι η Μονή χτίστηκε το 1111μ.Χ. όμως με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε για να χτιστεί ξανά το 1555. Το μοναστήρι μετά από πολλές λεηλασίες και επιθέσεις επί Τουρκοκρατίας καταστράφηκε ξανά το 1821. Ο βασιλιάς Όθωνας χτίζει νέο μοναστήρι το 1844 όμως κι αυτό καταστράφηκε το 1963 και το 1969 χτίζεται με τη σημερινή του μορφή. Είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Έπειτα οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Μοναστηριού όπου διασώζονται πολλά κειμήλια, όπως άμφια, ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο ήρωας Κατσαντώνης.

Οι μαθητές/τριες αφού ευχαρίστησαν για την υποδοχή, τη φιλοξενία και το κέρασμα αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πολύ καλές εντυπώσεις αποκόμισαν και από τη στάση που έκαναν στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φραγκίστας όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τη λειτουργία ενός μονοθέσιου σχολείου και να παίξουν ομαδικά παιχνίδια με τους 8 μαθητές του σχολείου και τα 2 νήπια του Νηπιαγωγείου.

Πραγματικά, το σχεδόν έρημο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φραγκίστας γέμισε από παιδιά που με τις φωνούλες τους ζωντάνεψαν τον χώρο και ξύπνησαν αναμνήσεις …τότε που το συγκεκριμένο σχολείο έσφυζε από ζωή, τότε που αριθμούσε δεκάδες μαθητών, τότε που το χωριό ήταν γεμάτο με νέους ανθρώπους, τότε…

Σ’ αυτήν την υπέροχη επίσκεψη τους μαθητές/τριες συνόδεψαν: ο Διευθυντής του σχολείου κ. Σ. Μοτσιόλας και οι εκπαιδευτικοί: κ. Δέσποινα Σικαρίδου, κ. Χριστίνα Καυκιά και κ. Β. Μήλα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »