Με τη βιομηχανική επανάσταση, την τεχνολογία  που καλπάζει και την ψηφιακή ζωή που κυριαρχεί, η παράδοση αποδυναμώνεται. Η αναπτυσσόμενη καταναλωτική κοινωνία, η υλιστική εποχή που διανύουμε, βοηθάει σ’ αυτήν την αποδυνάμωση, αφού καταφέρνει και υπαγορεύει έναν τρόπο ζωής βασισμένο σε διεθνή πρότυπα και συνήθειες. Το παιδί που κάποτε διασκέδαζε με το Θέατρο Σκιών τώρα πια διασκεδάζει με το τάμπλετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που απλόχερα του χαρίζονται. Το τραγούδι που έχει γίνει της «μόδας» -κι ας έχει τον πιο ρηχό στίχο- κερδίζει το δημοτικό, παραδοσιακό τραγούδι. Το κρυφτό έχει ξεθωριάσει στο όνομα του play station!

Σ’ έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται είναι πολύ λογικό κάποια πράγματα να αλλάζουν. Να μεταμορφώνονται. Να εκσυγχρονίζονται. Κι όμως, σ’ αυτόν τον κόσμο η παράδοση μπορεί να συνυπάρχει στην σύγχρονη κοινωνία, δίχως να θυμίζει απλά μια νοσταλγική εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Η βιωματική σχέση με την παράδοση ξεκινάει μέσα από την οικογένεια και συνεχίζεται στο σχολείο. Θέλοντας να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας, η Α΄ και η Β΄ τάξη του σχολείου μας, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, επισκέφθηκαν τον νερόμυλο και την νεροτριβή του κ. Χαράλαμπου Γαλανού   στην Φραγκίστα και το ελαιοτριβείο του κ. Παν. Μακρή στον Άγιο Γεώργιο.

Συγκεκριμένα, ο κ.  Χαράλαμπος Γαλανός  εξήγησε με πολύ απλό τρόπο στους μαθητές πώς λειτουργεί ο νερόμυλος και τους έδειξε πώς το καλαμπόκι ή το σιτάρι γίνεται αλεύρι με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Στη συνέχεια, αφού τους εξήγησε πώς πλένονταν τα χαλιά, οι κουβέρτες, τα παπλώματα κ.α. στο πλυντήριο «της φύσης» που λέγεται νεροτριβή, έπλυνε μαζί τους χαλιά και εκείνοι θαύμασαν το γρήγορο και αποτελεσματικό πλύσιμο χωρίς απορρυπαντικό.

Έπειτα, επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του κ. Μακρή στον Άγιο Γεώργιο, όπου ενημερώθηκαν πώς από τον καρπό της ελιάς βγαίνει το πολύτιμο για όλους μας ελαιόλαδο με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων. Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου μετά την περιήγηση, πρόσφερε στους μαθητές φρέσκο ψωμί ραντισμένο με παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη, ελιές και κριτσίνια ελιάς, για να πάρουν μια ωραία γεύση από τον ευλογημένο αυτόν για τη ζωή μας καρπό.

 

 

Οι μικροί μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι εμπειρίες και ενθουσιασμό από αυτά που έμαθαν, από αυτά που είδαν και από την μαγευτική θέα της λίμνης των Κρεμαστών.

Την επίσκεψη συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Δ. Βουτσέλη, Β. Γιαννουλάκου, Β. Μήλα, Δ. Σικαρίδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »