Τη Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας επισκέφθηκαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. Με αγάπη τους υποδέχτηκε ο ηγούμενος πατέρας Ιωαννίκιος και τους μίλησε για τη προσφορά της μονής στη σημερινή εποχή αλλά και τη σημαντική της θέση στην πνευματική ζωή της κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όπου εκεί λειτούργησε η περίφημη σχολή γραμμάτων Ρούμελης, όπου δίδαξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Τους είπε ακόμη ότι κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως καταφύγιο και ως ορμητήριο των αγωνιστών της περιοχής και ήταν στενά δεμένος μαζί της ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Έπειτα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τα μουσείο με τα πολύτιμα κειμήλια, τις εικόνες, τα βιβλία και ενθουσιάστηκαν από το σπαθί, το φέσι και το όπλο του Καραϊσκάκη.

Στη συνέχεια, της επίσκεψής τους περιηγήθηκαν στους πλακόστρωτους δρόμους και στα γραφικά σοκάκια του Μεγάλου Χωριού και θαύμασαν τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά.

Τέλος, απόλαυσαν το δεκατιανό τους γεύμα στην πλατεία του μεγάλου Χωριού, παρέα με το αεράκι που φυσούσε από την Καλιακούδα.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία στην κατάφυτη περιοχή της Χελιδόνας και της Καλιακούδας.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Β. Μήλα, κ. Δ. Σικαρίδου, κ. Ε. Σιδέρη, κ. Π. Μπάρκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »