Τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας προσπάθησαν να τη νιώσουν μέσα από τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας. Συγκεκριμένα έφτιαξαν χριστόψωμο, διακόσμησαν χριστουγεννιάτικα μπισκότα, έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες, στόλισαν δέντρο και τραγούδησαν τα κάλαντα.

 

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν πώς γινόταν παλιότερα το χριστόψωμο. Η κυρία Φρειδερίκη Χρυσαφογεώργου- Τσίγκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός του σχολείου μας, με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία, δέχτηκε να φέρει στο σχολείο μας, όλα τα υλικά και τα σκεύη και να δείξει στους μαθητές πώς γινόταν παραδοσιακά το χριστόψωμο. Πρώτα, τους εξήγησε με κατανοητό τρόπο ότι το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουμε την παραμονή των Χριστουγέννων και το κόβουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φέρει ευλογία και ευτυχία στην οικογένεια.

Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από την διαδικασία της παρασκευής και της διακόσμησης, αλλά κυρίως από την υπέροχη γεύση του καλοψημένου και αφράτου χριστόψωμου και αφράτου χριστόψωμου που απολαύσανε! Πραγματικά ήταν ΥΠΕΡΟΧΟ! Πλούσιο σε υλικά, γεμάτο αρώματα, σχέδια και ομορφιά, αλλά κυρίως μοσχομύριζε από την αγάπη της κυρίας Φρειδερίκης…

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών Δ. Βουτσέλη, Κ. Κοντομήτρου, Β.Μήλα. Δ. Σικαρίδου, ευχαριστούμε θερμά την κυρία Φρειδερίκη που με έναν πολύ «γλυκό» τρόπο, ταξίδεψε τα παιδιά στο παρελθόν… γνωρίζοντάς τους ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Ακολουθεί η συνταγή του χριστόψωμου.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ ( ταψί Ν.36)

2 και πλέον κιλά αλεύρι(το περισσότερο μαλακό)

4 φακ. ξηρή μαγιά

200 γρ. ελαιόλαδο

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

λίγο μέλι

2 κ. γλ. αλάτι (νερό χλιαρό όσο πάρει)

1,5 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1,5 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

1,5 κ. γλ. κανέλα

1κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο

1,5 κ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη

½  κ. γλ. μοσχοκάρυδο

250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

300 γρ. σταφίδες ξανθές

καρύδια ψίχα ολόκληρη

5 καρύδια με το τσόφλι (ολόκληρα)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε λεκάνη (μεγάλη). Ανακατεύουμε μέσα και το αλάτι.

Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό (όχι όλο) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά πολύ καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό, το ξύσμα, τα μυρωδικά, εκτός από τα χοντροκομμένα καρύδια και τις σταφίδες.

Παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια, αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο νερό χλιαρό, μέχρι να πετύχουμε ζύμη μαλακή.

Κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης με το οποίο στο τέλος κάνουμε δυο λωρίδες ή πλεξούδες σε σχήμα Σταυρού.

Στις τέσσερις άκρες τοποθετούμε από ένα ολόκληρο καρύδι και στο μέσο άλλο ένα. Ενδιάμεσα  στο Σταυρό κάνουμε με την ψίχα(ολόκληρη)μικρά σταυρουδάκια. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι(προαιρετικά).

Στην υπόλοιπη ζύμη προσθέτουμε τις σταφίδες και τα χοντροκομμένα καρύδια και ζυμώνουμε. Την τοποθετούμε στο ταψί και γαρνίρουμε-διακοσμούμε όπως ανωτέρω αναφέραμε. Αφήνουμε να φουσκώσει. Ψήνουμε (ανάλογα τον φούρνο) στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 25 λεπτά ή παραπάνω αν φουσκώσει πάρα πολύ

Σημείωση :Πριν τοποθετήσουμε τη ζύμη στο ταψί, την βάζουμε πρώτα σε λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά και μετά την ξεφουσκώνουμε και την βάζουμε στο ταψί να ξαναφουσκώσει.

Καλή Επιτυχία!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2022, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας έγιναν μικροί ζαχαροπλάστες. Διακόσμησαν χριστουγεννιάτικα μπισκότα- ελατάκια, τα οποία ήταν ευγενική προσφορά του «Γλυκοπλαστείου». Η υπεύθυνη του καταστήματος, κυρία Αρετή Κωστοπούλου – Αζακά, με χαρά δέχτηκε να έρθει στο σχολείο μας και να μοιραστεί με τους μικρούς μαθητές τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής. Συγκεκριμένα, τους έδειξε πώς μπορούν να στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη καθώς έβλεπαν ότι τα ελατομπισκοτάκια τους γίνονταν ομορφότερα, όταν, εκείνα με πολύχρωμες καραμελίτσες και γλάσο, τα στόλιζαν. Αφού τα άφησαν να στεγνώσουν, τα τοποθέτησαν σε ατομικά διάφανα σακουλάκια που έκλεισαν με κόκκινες κορδελίτσες, για να τα πάρουν στο σπίτι τους.

Οι εκπαιδευτικοί Δ. Βουτσέλη,  Β.Μήλα. Δ. Σικαρίδου, ευχαριστούν από καρδιάς το Γλυκοπλαστείο και την υπεύθυνη κυρία Αρετή Κωστοπούλου – Αζακά για την τόσο «γλυκιά» προσφορά της.

 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Η Α΄ και η Β΄ τάξη του σχολείου μας την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα κι άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο, στον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Ά. Τασιό, στον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτη, καθώς και στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Με την αναβίωση αυτού του εθίμου τα παιδιά χάρηκαν, αλλά περισσότερο χάρηκαν από τα «κεράσματα» που δέχτηκαν.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν :η Δ. Σικαρίδου που συντόνιζε τα τραγούδια με τη συνοδεία της κιθάρας της, η Κ. Κοντομήτρου, η Β. Μήλα, η Δ. Βουτσέλη και  η Β. Γιαννουλάκου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »