Με πολύ μεγάλη χαρά η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου υποδέχθηκε τα νέα εξαιρετικά βιβλία που συνέγραψαν δύο αγαπητές συναδέλφισσες καθηγήτριες, τα οποία εξέδωσε το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου και αναφέρονται στην παιδεία και στη δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι.

Το πρώτο από τη φιλόλογο Κα Νίκη Μπακογεώργου «Εαρινά τοπία, κείμενα και φωτογραφίες. Η Δημοτική Εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021» (σελ. 331), στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορική πορεία του Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι τα χιλιάδες Ευρυτανόπουλα που κάθισαν στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου, οι εκατοντάδες φωτισμένοι δάσκαλοι οι οποίοι μέσα από αντιξοότητες και δυσχέρειες κάθε μορφής από την έδρα τους, δίδαξαν τους Ευρυτάνες μαθητές, πολλοί από τους οποίους εξελίχθηκαν σε λαμπρές προσωπικότητες και σημάδεψαν με τις επιδόσεις τους την ιστορία της πατρίδας μας.

Το δεύτερο βιβλίο είναι από τη φυσικό Κα Μαρία-Αθανασία Ευαγγελοδήμου «Το αλληλοδιδακτικό σχολείο του Καρπενησίου. Η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι τον 190 αιώνα» (σελ. 407).

Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα Αλληλοδιδακτικά σχολεία, όλοι μαζί οι μαθητές διαφόρων τάξεων μέσα σε μια αίθουσα. Ο Δάσκαλος επιστάτης και οι μεγαλύτεροι μαθητές δάσκαλοι. Δάσκαλοι ρακένδυτοι με πενιχρούς μισθούς, οικήματα υγρά, σκοτεινά χωρίς τζάμια. Σκληρές και απάνθρωπες οι τιμωρίες στους μαθητές οι οποίοι ήταν και βοηθοί των γονιών τους. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στα περισσότερα σχολεία τον 19ο αιώνα.

Οι συγγραφείς αξιοποιώντας ένα πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό ταξιδεύουν τους αναγνώστες σε δύσκολους χρόνους, στα χρόνια της αθωότητας, στα πρώτα σχολικά χρόνια των προπάππων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των γονιών μας, των δικών μας σχολικών χρόνων, των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας.

Ο Διευθυντής, οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Σχολείου μας συγχαίρουν και ευχαριστούν από καρδιάς τις δύο συγγραφείς για την ανεκτίμητη αξίας προσφορά τους στο χώρο των γραμμάτων.

Επίσης συγχαίρουν και ευχαριστούν και το Ίδρυμα Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου που – εκτός του φιλανθρωπικού του έργου – διαρκώς συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »