Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής πραγματοποιείται το έθιμο με το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την ημέρα αυτή.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί πια θεσμό για το σχολείο μας.

Τηρώντας και φέτος στο σχολείο μας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, μικροί και μεγάλοι τσίκνισαν και γιόρτασαν την έναρξη της φετινής Αποκριάς με αρκετό κέφι, πλούσια εδέσματα και πολύ χορό και τραγούδι.

Ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καρπενησίου, πρόσφερε σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες σουβλάκια και αφού έφεραν όλα τα απαραίτητα, μαζί με το μεράκι και τη διάθεση από τους εξαιρετικούς ψήστες του σχολείου, απογείωσαν στην κυριολεξία τη διάθεση και την όρεξη όλων μας.

Με σύμμαχο τον καιρό και με αποκριάτικη διάθεση φάγαμε, χορέψαμε, διασκεδάσαμε, βάζοντας χρώμα στη μέρα μας και αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τα παιδικά χαμόγελα. Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλοι μαζί, μια παρέα !!!

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κακαβάς Χρήστος.

Ευχαριστούμε θερμά τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και τους γονείς που στήριξαν και οργάνωσαν αυτήν την υπέροχη Τσικνοπέμπτη!

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου διοργανώνει το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 5:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Lekadin  αποκριάτικο μασκέ πάρτι.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες Καλές Αποκριές !

 

 

 

Λίγα λόγια για το έθιμο   

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης λέγεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη».

Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα έθιμα και οι παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης διαφέρουν όπως και οι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται και με την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος σύμφωνα με την οποία το μασκάρεμα γίνεται για να διωχτούν τα κακά πνεύματα του χειμώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή σοδειά την άνοιξη από την σπορά του φθινοπώρου.

Επιπροσθέτως η Τσικνοπέμπτη στο μυαλό των περισσοτέρων σηματοδοτεί και την εορταστική κορύφωση για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς αφού δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν τα Κούλουμα, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »