Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ και της Δ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023  εκπαιδευτική επίσκεψη στην «Χώρα Τεχνών» στα Λελέϊκα Υπάτης.

Τα παιδιά μετέβησαν στο Αγρόκτημα Bιωματικής  εκπαίδευσης  << Χώρα >> όπου πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο ελιάς. Αυτό περιλάμβανε τα εξής στάδια:

 Ελαιοπερίβολο, μάζεμα ελιών, ράβδισμα, χτένισμα, βρώσιμες ελιές.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε προβολή επιμορφωτικού βίντεο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολής του αγροκτήματος και στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τον υπεύθυνο του προγράμματος με αφορμή το συγκεκριμένο βίντεο. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την ελιά και την σχέση του φυτού με τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο αγρόκτημα και συγκεκριμένα στον ελαιοπερίβολο, ακολουθώντας τα στάδια του προγράμματος στο πεδίο. Συμμετείχαν ενεργά  στο μάζεμα των ελιών , στο ράβδισμα και στο χτένισμα των δέντρων με την υπεύθυνη  καθοδήγηση των ειδικών και των  συνοδών εκπαιδευτικών των τάξεων.

Ακολούθησε η επεξεργασία και η ολοκλήρωση του σταδίου σε ειδικό χώρο όπου τα παιδιά συμμετείχαν στην αποθήκευση και τη συσκευασία των βρωσίμων ελιών με τη χορήγηση κατάλληλων οδηγιών για συντήρηση και διατήρηση του προϊόντος τους μέχρι την κατανάλωση.

Βίωσαν την εμπειρία του να συμμετέχουν ενεργά από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελικό στη διαδικασία  παραγωγής ,συλλογής του καρπού της ελιάς σε πραγματικές συνθήκες και την επεξεργασία στο  τελικό προϊόν, τις βρώσιμες ελιές.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους υπεύθυνους του χώρου  τόσο για την φιλοξενία όσο και για την άψογη συνεργασία με σκοπό την  πραγματοποίηση του βιωματικού αυτού εργαστηρίου. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η Υποδιευθύντρια κ. Μπίκα Αμαλία, Δασκάλα της Δ΄ Τάξης, η κ. Κρεμοπούλου Μαρία, Δασκάλα της Γ΄ Τάξης και η Δασκάλα του Τμήματος Ένταξης κ. Γιαννουλάκου Βασιλική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »