Οι μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βίνιανης, στο Δημοτικό Σχολείο Κρέντης και στην Ιερά Μονή Τατάρνας.

Ξεκινώντας επισκέφθηκαν το Μουσείο Βίνιανης. Το Μουσείο Βίνιανης στεγάζεται στο χώρο του σχολείου του χωρίου. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο, όπου οι μαθητές  άκουσαν την ιστορία του και έμαθαν την σημαντικότητα του στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων το 1944. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται κυρίως έκθεση φωτογραφίας της εποχής ενώ στον προαύλιο χώρο συναντάμε τις προτομές των μελών τις τότε κυβέρνησης καθώς και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Κυβέρνηση του Βουνού.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αγράφων για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα της επίσκεψης και τον κ. Μαρούλη Νικόλαο για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου της Βίνιανης.

Στην συνέχεια οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το 2/Θ Δημοτικό Σχολείο Κρέντης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να γνωρίσουν τους μαθητές του σχολείου και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους στον πρόσχαρο και φιλόξενο χώρο του σχολείου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 2/θ Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κρέντης για την όμορφη φιλοξενία που πρόσφεραν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κατά την επίσκεψή μας στο σχολείο τους.

Τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών των τάξεών μας επισκεπτόμαστε σχολεία του Δήμου Αγράφων βοηθώντας τα παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους, μαθαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας των «Μικρών Σχολείων» την ιστορία τους, γνωρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και στηρίζοντας την προσπάθεια τους.

Τέλος, οι μαθητές  μας επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Τατάρνας. Το ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας, σε ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα στα γύρο βουνά και την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

Στο μουσείο του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια, όπως άμφια, ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων και του Βάλτου), σε εκπλήρωση τάματος.

Εκεί οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο της μονής, στο καθολικό, στη βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα βιβλία και τα πολύτιμα αντικείμενα που ανήκουν σε αυτή. Γνώρισαν την ιστορία της Μονής από τον Ηγούμενο Πατέρα Δαμασκηνό τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ξενάγηση που έκανε σε Εκπαιδευτικούς και μαθητές και για τις Πατρικές Ευχές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »